Mina avelshundar

Lite info

De första hundarna
Min första bichon frisé var Tia Maria's Ronja Røverdatter som jag skaffade i samband med att jag flyttade till Norge från Sverige i 2006. Ronja var en snäll och glad valp, full av energi. Jag tänkte att hon behövde säkert en lekkamrat, och jag ville gärna avla på två raser, så jag funderade på vilken sort nästa hund skulle bli. Jag kunde möjligen tänka mig en pomeranian eller japansk spets, men då jag träffade min grannes volpino italiano visste jag att det var en sådan jag  skulle  ha. Jag hade aldrig förr hört talas om rasen, men den hade en perfekt storlek mitt emellan pomeranian och japansk spets och verkade vara en sund och robust ras som förtjänade att bli bättre känd. 

Volpinon påminner mycket om japansk spets, men blir lite mindre, ca 30 cm hög över skuldran. Den sägs även ha ett mildare temperament, generellt sett. Det är en glad, snäll, kjelsjuk, livlig, intelligent och vaksam ras. Den älskar människor, men kan vara lite försiktig i starten med främlingar. Pälsen är lång, men i stort sett självrensande och mycket lättskött. Den ska vanligtvis inte klippas.

Rosebuskens Desiré (Siri) var min första volpino, och hon kom till mig när hon var fem månader gammal. Då var Ronja sex månader äldre. De gick ganska bra ihop i början, men när de blev äldre konkurrerade de så mycket med varann att jag till slut bestämde mig för att låta Ronja få ett nytt hem där hon fick vara ensamhund. Det var ett tungt beslut 😥, men hon fick det i alla fall jättebra hos sin nya familj.

Vid det laget hade även Velvet Eye's Daniella (Eila) flyttat hit. Hon är en volpino som jag importerade från Sverige. Ännu en volpinotjej, Velvet Eye's Lovely Hera (Pepsi), tog jag efter ett tag in från samma kennel. Pepsi placerades ganska snart ut på ett fodervärdsavtal eftersom jag planerade att bara ha två tikar av var ras hemma. 

De första kullarna
Till de två första bichonkullarna (Ronjas) lånade jag först en svensk hanne, White Vision's Noisemaker, och sedan en norsk, Ørebekkens King of the Pack. Ronja hade ett litet bettfel (underbett), men vi bedömde att man borde prova ett par kullar efter henne, eftersom hon annars var så fin. Då bettfelet gikk i arv till några av valparna bestämde vi ändå att avsluta aveln på Ronja. 

Till mina första volpinokullar använde jag två hanar från Sverige. Först Franz Del Monte Frondoso (Franz), som var en ny import från Italien, och sedan Vita Rävens Mojje (Valle). Senare skaffade jag mina egna avelshannar, volpinon Honey Queen's Vincent (Oliver) från Sverige, och bichonen Love (Tyson) som är norsk.  Oliver och Tyson har båda varit på fodervärdsavtal i några år, men har nu övergått i sina fodervärdars ägo. Oliver blev pappa till fem fina volpinokullar hos mig: två på Siri, två på Pepsi och en på Eila. Sedan började jag använda Siris son med Valle i volpinoaveln, Alkemillas Ixion (Linus). Han är en härlig krabat som fick sig en bra fodervärd i Bergen. Han, liksom Tyson har också övergått i fodervärdens ägo nu, efter väl fullfört arbete och mycket fina valpresultat.

Fler bichoner
Bichontjejerna som kom efter Ronja var Ørebekkens Olympia (Rhianna), och Anastasia The Rose (Shirin).  Dom två är kusiner och har alltid kommit fint överens. Som små höll de ihop i vått och torrt. Rhianna fick sig med tiden en fodervärd, och jag sparade en av hennes tikvalpar, Alkemilla's Alva (Zita), till eventuell framtida avel. Tyvärr blev Zita aldrig gravid trots upprepade försök. Hon blev sedan övertagen av fodervärden. Shirin är en underbar hund, men ingår tyvärr inte längre i avelsplanerna då hon var ganska svår att para, och möjligen visar hon även tecken på ett potentiellt ärftligt ögonfel. Men sedan har jag importerat en ny liten bichon från Danmark, Dannika (Diva). Hon fick tre härliga kullar. Far alla gångerna var Frisélina's Love Is All Around Me (Casper), en vacker utställningschampion som övertagit efter Tyson. Tyson blev pappa till sex fina valpkullar, två på Shirin och fyra på Rhianna. Rhianna har fått sin femte och sista kull med Casper.

Fler volpino
Hos volpino har jag behållt en av Eilas och Olivers tikvalpar, Luna, som är helt fri från linsluxationsgenen som hennes mor bär på. Eila har nu fått ett nytt hem och jag har avlat vidare på Luna istället, för enkelhetens skull. (Det går fint att para bärare med icke-bärare, men enklare att använda helt fria hundar, så länge man kan hålla inavelsgraden låg ändå.) Luna flyttade till en fodervärd som även köpte en av Lunas döttrar. Vid juletid 2013 hämtade jag in två nya volpinotikar från Sverige, Fjällhundens Filippa (Foxy) och hennes dotter Dixy. Foxy har haft en kull med Linus, och en med hans son, Alkemilla's Prince (Happy). Dixy har nu också haft en kull med Linus och en kull med Happy, plus en kull med Alkemilla's Salomon (Vasabi). För att även få fram lite mindre storlekar har jag lånat en liten hane i Sverige, Ettore Del Colle Degli Ulivi (Elton), och parat med min Siri. Det var från den kullen jag behöll Vasabi. Både Foxy och Dixy är nu placerade hos fodervärdar. Luna fick också fina valpar med både Linus, Happy och Vasabi, och har nu övergått i fodervärdens ägo. Slutligen har jag behållt en tik, Alkemilla's Vilja (Billie) från Linus och Dixy, samt en hanvalp från Vasabis och Lunas kull, Alkemilla's Alvin. Är nu på jakt efter helt nya partners till både Vasabi, Alvin och Billie, då alla dessa är nära släkt med varandra.

Uppdatering:  Det har blivit inköpt fler avelshundar under årens lopp och för att förkorta lite så skriver jag bara deras namn och reg.nr. här.
Jag har nu, i augusti 2020, fått min första Chinese crested powder puff-kull, också. Pga enklare pälsskötsel har jag bestämt att avla på dessa istället för bichon frisé. Annars kan det mesta som sägs om bichon frisé även sägas om Ccpp. De är något mer långbenta och duktiga hoppare!

Volpino, hannar:
Ice White Envy (Milo) NO38459/17
Volpino, tikar:
Fjärilbos Maräng (Nala) SE59746/2012
Alkemilllas Almitra (Amie) NO42818/16
Akka (Akka) SE13091/2018
Ylva Elvira (Ylva) NO59224/19

Chinese crested powder puff, hannar:
Stjärndimmans Happy (Alve) SE15631/2019
Chinese crested powder puff, tikar
Smedbys It's Easy For You (Lova) SE42712/2018


Sjukdomar och inavel
Primär linsluxation (PLL) är i stort sett det enda kända problemet med volpinons arvsmässiga hälsa. Det är en mycket allvarlig ögonsjukdom som kan orsaka stor smärta och ofta leder till blindhet. Men nu finns det som tur är ett gentest vilket är en viktig tillgång i den fortsatta aveln på volpino italiano. Jag parar endast hundar som fått sina linjer gentestade för PLL.
 
Med volpino italiano har inavel varit ett generellt problem, eftersom de varit så få, men med de kombinationer jag skaffat här har jag lyckats få till en mycket låg inavelsgrad. Några volpinouppfödare har t o m lyckats få ner inavelsgraden på 0, så det görs ett fint avelsarbete i denna rasen. Vi har även varit på lite utställningar och fått fina resultat. Temperamentet och psyket på både volpinorna och bichonerna är toppenfint, och det har förvånat mig en del hur lika  dessa två raser kan vara till sättet, även om det så klart finns vissa ras-skillnader.

Det är uppenbart att bichonen är mer välkänd och efterfrågad än den ovanliga volpinon. Bichon frisé är till viss del populär för att många som lider av allergier kan leva med denna ras. Nackdelen är att man får jobba mycket mer med pälsen på bichonen än man behöver på volpinon. Även bichonens öron måste man ha noga koll på, eftersom det är häng-öron som inte luftas så väl som upprättstående öron. Jag har hört att en  del bichoner får problem med klåda och eksem på kroppen. Detta har jag inte upplevt på mina egna hundar, och personligen tror jag att det ofta har att göra med för mycket badande eller annan överdriven eller undermålig pälsskötsel. Men det kan ju även finnas andra faktorer, såsom kost, vacciner, mediciner, olika miljöfaktorer, eller en ärftlig känslighet.

Själv har jag ibland haft problem med missfärgning av pälsen runt ögon och mun på hundarna. Det verkar som om nästan varje hund drabbas av detta någon gång, särskilt om de umgås mycket med andra hundar, för det verkar som det sprider sig lätt mellan dem. I motsats till vissa veterinärer vill jag påstå att detta inte endast är ett kosmetiskt problem. Det handlar om bakterier och svamp, och vare sig det är ett sekundärt eller primärt problem kan hunden få kliande och rinnande ögon och inflammationer och skador på tårkanalerna. Det börjar ibland med en öroninfektion eller när hunden har en svacka i immunförsvaret. Det kan fort få fäste och jag anser att man måste få kontroll på det innan det går för långt. När inget annat fungerar kan man använda antibiotika. Antibiotika ska ju användas mycket restriktivt, men jag tycker man ska prova det innan man låter hunden gå igenom en operation mot trånga tårkanaler som kanske inte alls är det egentliga problemet. Min erfarenhet är att ögonen slutat rinna helt efter en kur med korrekt antibiotika, helst Tylosin eller liknande.

Angående allergier blir det alltmer vanligt att hundar liksom vi människor utvecklar en överkänslighet av ett eller annat slag. Det är viktigt att vi som är uppfödare håller oss väl underrättade om vad man bör undvika i kost och miljö så att vi kan föra detta vidare till våra valpköpare. Sunt förnuft och respekt för naturens lagar hjälper oss långt på väg. Se även informationen om vaccinering under "Länkar och info" i menyn.
 
På både bichon och volpino är ögonlysning och knäledsundersökning en självklarhet före parning. Det är ganska vanligt förekommande hos småhundar generellt att knäleden (patellan) är ostabil. Det finns olika graderingar på problemet, från 1-3, där 1 är lindrigt och 3 är allvarligt. Jag har parat några hundar med patellastatus 0/1, men då parar jag endast med en partner som har 0/0. 

Småhundar har även mycket lättare för att få tandsten än större raser. Så det är viktigt att man håller efter detta, t ex med tandborstning eller regelbundna veterinärbesök med tandputs.

Hur som helst, livet med hundar är härligt och särskilt fint är det att kunna överlämna till valpköpare en fantastiskt fin, ny liten familjemedlem som förhoppningsvis ska vara dem till glädje i många år framåt! 🤩


Ronja och Siri, våren -07.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Birgitta Bernedotter-Nordlund | Svar 23.05.2014 01.04

Hej
Vi har en underbar liten vopino som heter Velvet eye`s Lovely La Lola som
fyllde 5 år den 4 maj, vi har nu tänkt ta en valpkull om vi hittar en bra hane

Carina 23.05.2014 01.19

Så trevligt! Mina hanar är planerade till mina tikar, så jag har ingen till övers, tyvärr. Men det finns säkert andra som har. Kolla volpinogrupper på Fb, osv.

Alice Carlén | Svar 11.01.2014 15.57

Vi här hemma har haft bichonfrise som ett alternativ just för allergiproblemen, men valpino,hur är den angående allergi? i temprament verkar den minst lika bra!

Carina 11.01.2014 17.09

Hej Alice!
Nej, volpinon är som vanliga hundar när det gäller allergier, och den fäller sin päls på vanligt sätt.
M v h,
Carina

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.03 | 20:30

Hei! Venter 1 kull nu og 1 seinare år. Du kan ringe meg på 94260450.
Mvh, Carina

...
22.03 | 00:50

Hei, nydelige hunder. Har hatt rasen i 11år og kan ikke tenke meg en annen. kennelen fortsatt i drift? Er det mulig å sette seg på venteliste?
Med hilsen Evy

...
22.03 | 17:57

Ja, man kan ha volpino i leilighet, men om de hører folk komme og gå så kan det bli en del bjeffing. Ikke alle leiligheter som passer. Mvh, Carina

...
21.03 | 10:42

Hei! Jeg og samboeren min har sett på en del raser og lurer på hvordan du tror en volpino italiano vil trives i leilighet? Bjeffer de mye? Det er litt lytt..

...
Du liker denne siden